csütörtök, november 26, 2009

Nemrég rólunk megjelent pr cikk

Mielőtt bonsai*-okkal kezdtem foglalkozni, annyit tudtam a növényekről, hogy általában zöldek, mivel teljesen más területen dolgoztam. Mérnök lévén a növények messze estek az érdeklődésemtől, a cégemben ipari tevékenységről szóltak a mindennapok. Aztán egyszer volt szerencsém egy bonsai gyűjteményt látni és furcsa érzés, leküzdhetetlen vágy kerített hatalmába, hogy ezentúl ez töltse ki az életemet. Beleszerettem.
Azonnal elkezdtem gyűjteni, nevelni és alakítani a növényeket.
Azóta rendelkezem egy közel ezer darabból álló gyűjteménnyel, amiben bonsai-ok, alakfák*-, és alakításra váró alapanyagok egyaránt vannak.
Célom: egy újfajta látásmód és kertkultúra kialakítása, valamint az érzést - ami számomra oly sok örömet okoz - átadni másoknak is. Ha ez néhány esetben sikerül, már megérte!
De nézzünk a kulisszák mögé és lássuk honnan ered ez a fajta szépség. A bonsai művészete Kínából indult, több mint 2000 évvel ezelőtt és onnan terjedt át Japánba. Ott teljesedett ki és fejlődött a mai szintre. Apáról fiúra szállt, generációkon keresztül alakítottak egy-egy növényt, és a több száz év alatt szinte tökéletessé nevelték. Ezek a darabok a piac számára hozzáférhetetlenek.
Akár a lakásunkat díszítő bonsai-ok, akár a big bonsai*-ok vagy más szóval kerti alakfák, hű társai lehetnek a mai rohanó világ civilizált emberének, egy kis természettel fűszerezve a mindennapokat a stressz is leküzdhetőbbé válik, időt hagyva egy kis elmélkedésre egy szépen kialakított kert nyugalmában. Ezek az élő szobrok megfelelő locsolás, gondozás és szeretet mellett hálás társai tudnak lenni az embernek, szép és értékes darabjai a kertjének, környezetének és több száz évig képesek élni. Ugyanis, luxus körülményeket biztosítunk nekik, a természetben élő társaikkal szemben. (Ellentétben a hiedelemmel, hogy sanyargatjuk őket!)
Szerencsére hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik a kertek egyedi kialakítására és a keleti kertkultúra meghonosítására, mikor az ember szeretné megmutatni a környezetét, anyagi javait, vagy amikor valakit meg akarunk ajándékozni, vagy egyszerűen csak megcsodálunk egy értékes növényt, akkor .....BONSAI
A kereslet és kínálat itt találkozik, igyekszünk esztétikát becsepegtetni a megszokott tuja sorok, rózsabokrok helyére, s mivel ez már kereskedelmi tevékenységnek számít, létrehoztam öt évvel ezelőtt a Bonsai Hungary Kft-t.
Gyűjteményem megtekinthető és néhány darabja megvásárolható.

Fehér Imre
Bonsai Hungary
30 2477600
www.bonsaihungary.hu
www.bonsaiblog.hu


bonsai: kis fa, pici tálban
alakfa, big bonsai: alakra nyírt, metszett vagy drótozott nagyobb méretű fa