vasárnap, január 28, 2007

A Mi otthonunk címü magazinban megjelent bonsai cikk

Bonsaiok és alakfák
Az első bekezdésben tisztázzuk, mit is értünk pontosan a címben levő két kifejezés alatt. A bonsai japán kifejezés, cserépben nevelt fácskát jelent. Az alakfa olyan szabadban nevelt, vagy szabadba kiültetett fát jelent, melyet különböző eljárásokkal alakítottak a kívánt formára. Ezért is nevezik az ilyen növényt big bonsainak más néven. Mindkét esetben azonos, hogy a kívánt formák elérésével az idős példányok formáját idézik meg. Tehát kicsiben, vagy nagyban jelenik meg egy idős fa képe, jóval azelőtt, ahogyan azt a természet produkálná. Rögtön felvetődik a második kérdés, hogy kinek, illetve hova valók ezek az alakított növények? A válasz természetesen lehet pont olyan egyszerű, mint a feltett kérdés, és rávághatnám, hogy bárhová, bárkinek. Ami részben igaz is, ha feltételezem a növények iránti tiszteletet, és a gondoskodásra való hajlamot, valamint azt az alapvető tudást, amivel rendelkeznie kell annak, aki egy “növény-háziállatot” szeretne birtokolni. Hiszen a legfontosabb információ egy érdeklődő számára, hogy az alakított fák, legyenek azok aprók, vagy hatalmasak, mindenképpen több odafigyelést igényelnek, mint a természetben, vagy kertben, szabadon nőtt társaik. Tehát ezek a növények azoknak valók, akik nem csak kapni akarnak, de a kellő gondoskodást is meg tudják adni a gyönyörűségért cserébe. Illetve olyan helyre valók, ahol számukra biztosítva van minden olyan körülmény, mely az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen. Mivel ez sokféle lehet, minden esetben kérjük ki a szaporító, vagy szakkereskedő tanácsát. A cikk szeretne ezen felül tisztázni néhány fogalmat, majd eligazítást adni, milyen növényt is keressünk, ha szeretnénk megismerkedni a bonsai csodálatos világával.
Pre bonsai és
Kerti előanyag Tálba/vagy kiültetésre szolgáló alapanyag, melyből kellő alakítással bonsai, vagy alakfa készíthető. Ilyen alapanyag előkerülhet erdő mélyéről, vagy akár kertek régen elfelejtett zugaiból is. Van, hogy egy fiatal növényt szemel ki a szakember a későbbi alakítás céljára, de az is megesik, hogy egy-egy idős növényt, melynek nagy része esetleg már nem is él. Ekkor az egy-egy szépen növő hajtást, ami még megmaradt, kellő alakítással érdekes szoborrá alakíthat a hozzáértő kéz. Természetesen el kell fogadnunk, hogy ez beleszólás a természet szabad rendjébe, azonban ne feledjük, fájdalmat ezzel nem okozunk. Ellenben olyan közelségbe kerülhetünk a természettel, mikor ezekkel a növényekkel foglalkozunk, mely felér egy természetbeli kirándulásnak az élményével. Elfogadva a bonsai készítésének művészetét többé már nem az “erőszakosnak mondott” alakítás jut majd eszünkbe, sokkal inkább a növények csodálata, a természet minden kisebb, nagyobb élőlényében megjelenő csodája.
Alakítások Az ágakat (hajtásokat) többféleképpen lehet alakítani. Visszametszéssel vesszük ki a nem kívánt ágakat. A felfele törő ágakat kimetsszük, vagy oldalirányú növekedésre késztetjük. Tesszük ezt drótozással, vagy az alacsonyabban levő, erősebb ágakhoz való kötözéssel, esetleg a hajtás végére helyezett súly felkötözésével.
Ráültetések Egy, a bonsai művészetben nem nagyon jellemző stílus. Egy halott és egy élő fa összeépítése tulajdonképpen, amely szinte megtévesztésig hasonlít egyfajta természetes állapotra. Egy gyönyörű fatörzs darab, vagy talált ág az ihlető ilyenkor. Alakítás nélkül, vagy kisebb-nagyobb faragás után az ember kezében tart egy fa-szobrot, mely esztétikai teljességét úgy éri el, hogy “életet kap” egy ráültetett növény által. Sokszor egy ilyen “házasítás” olyan jól sikerül, hogy a szemlélő azt gondolja, az egész kompozíció egy darab növény, melynek van élő és elhalt része egyaránt.
Tévhitek
Tanácsok A bonsai nem különleges magból nevelt növény, hanem szép formára alakított fa.
A bonsaiok nem mindent túlélő szobrok, ajándéktárgyak, hanem élőlények! Bármikor vásároljunk is magunknak, vagy ajándékozunk másoknak kisebb-nagyobb fácskát, győződjünk meg néhány alapvető dologról: Mindenképpen termesztőtől, vagy kizárólag növények forgalmazásával foglalkozó szakkereskedőtől vásároljunk! A barkácsáruházak és hipermarketek polcain tengő (sokszor szépnek tűnő) növények legtöbbször éppen hogy túlélik a vásárlás napjait. Hiszen a nem megfelelő gondozás miatt addigra már legyengülnek. Leárazott, nem túl jó állapotban levő növény szinte biztos nem marad meg! Ne feledjük, ezek az apró növények fiatalok, nem rendelkeznek energia és tápanyagtartalékkal arra az esetre, ha átmenetileg nem viselik gondjukat.
A növényeket nem sanyargatjuk a különleges gondozással, sőt extra hosszú életet is biztosíthatunk számukra, hiszen megóvjuk őket sok, a természetben gyakran előforduló, káros hatástól.
Legvégül fontos megemlítenem, hogy bonsainak és kerti alakfának is a hazánkban honos, vagy nagyon régen bemutatott fajok, illetve fajták a legalkalmasabbak, hiszen ezek éghajlati viszonyainkhoz a legjobban alkalmazkodóak, ezekkel lehet csak nagy esélyünk arra, hogy több örömet okozzon nevelésük, mint gyötrelmet, bosszúságot. Meglepő lehet, hogy a sokszor értéktelennek hitt, legközönségesebb fajokból is nevelhetők gyönyörű példányok. Ilyen a borostyán, a bodza, a cseresznye is. Természetesen a legelterjedtebbek még mindig a klasszikus erdőalkotó lombhullató fajok, a gyertyán, a bükk, a tölgy, a juhar, a vörösfenyő, vagy az örökzöld feketefenyő.
További információk, és fényképek a bonsaiok tartásával kapcsolatban: www.bonsaihungary.hu
A cikk elkészítéséért köszönet Fehér Imrének
Szöveg és fotó: Glázer Attila